Русия не обсъжда възможността да строи газопровод по дъното на Черно море до България

Това е заявил руският енергиен министър Александър Новак на икономически форум във Владивосток, съобщи БНТ, цитирайки РИА "Новости". Според него проектът за първата линия на газопровода "Турски поток" трябва да бъде реализиран към края на 2019 г.,  а работата по него трябва да започне до няколко месеца.

„Южен поток” отдавна е закрит, има европейски газов хъб „Балкан”, това са две различни неща", коментира пред журналисти във Варна и премиерът Бойко Борисов."Европа е казала „не” на „Южен поток” по начина, по който беше предложен и никой не говори вече за „Южен поток”.

Ние

говорим за европейски газов хъб „Балкан” с интерконектори и възможност транзитните ни магистрали-газопроводи да бъдат ползвани от всеки, който иска да си прекара газ", допълни Борисов.

Още на 2 септември 2016 г. той обяви, че очаква в следващия понеделник да има категорична позиция на ЕК по темата газов хъб "Балкан" и по въпроса дали през него може да преминава и руски газ. Същия ден, 5 септември 2016 г., започва и газова конференция във Варна, от която се очакват новини и за съдбата на оборудването за "АЕЦ Белене".

Източник: segabg.com

На снимката: Вече две години хиляди тръби, предназначени за “Южен поток”, стоят изрядно подредени на пристанището в Бургас

Снимка: offnews.bg