Над 300 тона счупени клони, отпадъци и наноси разчистиха от коритото на река Камчия екипи на „Напоителни системи“, клон Черно море - Варна, подпомогнати от тежка техника. Те започнаха работа след разпореждане на Басейновата дирекция „Черноморски район“ по сигнал за състоянието на реката. Проверката е установила, че на трети и четвърти отвор при светлия откос на моста от 5 отвора се е образувала „тапа“. Отпадъците бяха натрупани при моста на реката на главен път Варна-Бургас между селата Старо Оряхово и Близнаци в района на местността Пода. Големи дървета, които пороят бе довлякъл, бяха препречили пътя при колоните на съоръжението около тях се бяха натрупали всякакви други по-дребни боклуци. „Създава се своеобразен бент, водата може да се разлее, да скъса дига, да наводни село”, коментира техникът на екипа, зает с разчистването, Димитър Милев, предаде "Монитор"

Над 30 тона домакинска смет, земна маса и растителност бяха извадени от коритото на река Харманлийска в хасковското с. Малево. Мостът бе затлачен от боклуци и гъста като джунгла растителност, тъй като повече от 27 години коритото не бе чистено. Разчистването продължи около седмица през лятото на 2020 година и беше организирано от АПИ след протести на местното население. „Най-после видяхме основите на моста, строен още през 1931 г. от немските съюзнически войски“, разказват местните.

Междувременно стана ясно, че плаващото сметище в река Искър, което се образува на стената на ВЕЦ "Своге", вече е напълно разчистено. От водата са извадени общо 560 т битова смет, а 160 кубика дървета изчистиха от Искър. Плаващото сметище вече е напълно разчистено. Областният управител на София Илиян Тодоров заяви, че от отпуснатите от Министерския съвет средства за почистването на сметището са останали 35 хил. лева, които ще бъдат върнати обратно.

През 2020 година в деловодството на РИОСВ-София са постъпили пет сигнала за нерегламентирани замърсявания на територията на община Своге, съобщиха за „Монитор“ от Министерството на околната среда и водите. От страна на екоинспекцията са извършени проверки на място на посочените в сигналите терени, като за констатираните замърсявания са дадени предписания с конкретен срок за изпълнение на лицата, стопанисващи терените, да почистят и да не допускат повторни замърсявания.

Предписанията са изпълнени в срок, за което в РИОСВ - София е постъпила официална информация и снимков материал, удостоверяващ, че замърсяванията са почистени. До момента няма наложени санкции и глоби на община Своге. От МОСВ подчертават, че почистването на речните корита е задължение на кметовете.

През 2020 г. регионалните екоинспекции са извършили над 700 проверки в над 1 800 населени места, уточняват от МОСВ. За цялата минала година на 75 кметове са издадени наказателни постановления на обща стойност 243 300 лв., като някои от тях са получили повече от един акт. В община Средец са 3, за Сопот - 5, Асеновград - 3, Исперих, Цар Калоян, Силистра, Тутракан, Дупница и Бобошево са санкционирани по два пъти.

Източник: Черно Море

Снимка: БТА