Радост Бошнакова е избрана за прокурор на 2023 г. Популярният в Бургас държавен обвинител, бивш районен прокурор на Несебър, получи приза по време на Единадесетите национални награди за правосъдие. Те бяха връчени на Благотворителния бал на юристите снощи в София.

В категорията „Съдия на годината“ наградата взе Марио Димитров.

С приза „Адвокат на годината“ бе отличен Григор Вълков в конкуренция с Георги Денборов, Гергана Върбанова, Людмил Рангелов и Сузана Алекова.

В категорията „Кантора на годината“ наградата взе Адвокатска кантора „Марковски“  в съревнование с Адвокатска кантора „Томови“, Адвокатска кантора ТФБ, Адвокатска кантора „Иван Цветков и сие“, Адвокатско дружество „Миневи“.

„Нотариус на годината“ стана Нели Лукова, а на първо място в категорията „Медиатор на годината“ бе отличена Милена Гунчева. В категория „Млад юрист“ наградата получи Борис Лазаров от кантората „Пенков, Марков и партньори“. Наградата за „Синдик на годината“ взе Мариела Павлова, член на УС и главен секретар в Асоциация на жените адвокати. В категорията „Съдия по вписванията“ приза получи Ива Минкова. Наградата за „Правосъдие зад граница“ взе Анна Попова.

Делото „Милен Цветков“ - адвокати по делото Менко Менков и съдружници е победител в категорията „Дело на годината“. Той спечели в конкуренция с делото „Уан Койн и екстрадицията на Ирина Делкинска в САЩ“ – адв. Николай Петров; Делото „КЗЛД срещу НАП“; Делото „Христо Иванов срещу Ченалова“; Делото „Милена Славова срещу ЛГБТ общността“ – адв. Мария Янева; Делото „Орлин Владимиров“ – адв. Иво Найденов.

По време на събитието бяха връчени и специални награди. Д-р Орлин Колев, преподавател по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“, член на Комисията за защита от дискриминация получи наградата за „Юрист в медиите“. Д-р Гергана Върбанова взе наградата за „Електронно правосъдие“. Доц. д-р Гергана Йорданова бе удостоена с приз „Наука в правото“. Адвокатска колегия – Благоевград, избрана от Висшия адвокатски съвет, взе награда за адвокатска колегия на годината.

„Гран при за цялостен принос в правосъдието“ получи доц. д-р Юлия Захариева, специалист в областта на европейското и международното право в България.

Организатори на форума са Балканската медийна асоциация, с подкрепата на Международният адвокатски съюз, адвокатските колегии от цялата страна, прокуратурата, Камарата на нотариусите, Българска съдийска асоциация, Професионалната асоциация на медиаторите, Асоциация на жените адвокати, Асоциация на синдиците в България.

Източник: БТА