Десетки членове и симпатизанти на националистическите партии ВМРО, НФСБ и „Атака” и хора от Харманли се събраха пред културния дом в града. От там тръгна протестното шествие, чиято крайна точка е бежанският лагер, съобщи БТВ.

Организаторите настояват за по-строг контрол в лагера, вечерен час и стриктното му спазване, забрана за носене на хладно оръжие и за засилено полицейско присъствие и гарантиране на реда и сигурността в града. Тези мерки вече са факт от началото на седмицата, а причината държавата да затегне контрола върху бежанците дойде именно от Харманли след масов бой между самите бежанци в лагера, който завърши с трима пострадали чужденци и потрошена полицейска патрулка.

Масовият бой между мигрантите, започнал от забележка за фалшиво пеене и прераснал в сблъсък с полицията, стресна властта и тя задейства национален план за сигурност. „Никой не е тръгнал срещу тези хора да води война, но

съгласете се, че това е нашият дом”, каза кметът на Харманли Мария Киркова.

Правилата за живот в града също се променят. Заради бежанците общината се кани да забрани употребата на алкохол в паркове и градинки. Забраната да се пие в лагера пък вече е по-строга.

Мярката е част от новите правила, които важат за всички центрове в страната, включително и превръщането им в затворени общежития. Промените предвиждат още чужденците да не могат да се движат свободно на големи разстояния, а само в определени райони, чиито обхват предстои да бъде регламентиран.

Всяко нарушение на правилата ще води до отнемане на част от свободите на бежанците.

За да се избегне рискът от сблъсък между бежанците и протестиращите, днес лагерът, в който в момента живеят около 2000 души, на практика е затворен и никой няма право да го напусне, поне докато протестът не приключи.

Източник: novini.bg

Снимка: Булфото