Премиерът Бойко Борисов е наредил на депутатите от ГЕРБ да изготвят спешно законодателни промени, така че да няма задължително редуциране на присъдите за непълнолетни при тежки умишлени престъпления срещу личността. Това каза пред журналисти народният представител Мануил Манев.

Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев се срещнаха в МС с Асен Руменов, баща на убитото наскоро в село Галиче 18-годишно момиче Андреа.

При извършване на престъпление срещу личността – убийства, изнасилвания, блудства, сега законът казва, че ако то е извършено от непълнолетен, максималната присъда, която той може да получи е 12 години”, заяви Маноил Манев.

„Ще се взима под внимание състоянието на този извършители – дали той разсъждава като възрастен и осъзнава това, което върши, за да получи наказанието като възрастен. Това ще бъде смисълът на промяната, която ще направим. Щом разбира какво върши, щом е възрастен по своето израстване, всичко да приключва”, каза още той.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор, каза че Иван Гешев е наредил проверка на всички лица с две-три висящи производства и ако има нарушения на мерките за неотклонение, и ако те не се спазват, наблюдаващите прокурори ще искат по-тежки мерки за неотклонение. Целта е намаляване на битовата престъпност и да не се повтаря трагедията в село Галиче.

„Този изрод, извинявам се за израза, първо е направил нападение над беззащитен човек по особено жесток начин. След това и нападение над полицаи. И единственото, което е получил е пробация и условна присъда. Ако беше наказан тогава, това нямаше да се случи”, каза бащата на Андреа - Асен Руменов.

По-късно премиерът и прокуратурата се срещнаха и с представители на фен клуба на „Ботев” (Пловдив). В началото на месеца техен член загина в Солун след футболен мач.

Източник и снимка: Нова телевизия