Представят Националния оперативен план за справяне с COVID-19 на пресконференция в Министерския съвет. Министър-председателят Кирил Петков откри събитието чрез видеоконферентна връзка.

На пресконференцията присъстват министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков.

„Изследвахме всички фактори, от които зависи здравната система, посочи Петков. Оказа се, че заетостта на интензивните легла е най-важна и това ще е най-важният фактор. Нищо още няма да бъде затворено към момента“, отбеляза той.

„Анализираме процента на интензивните легла по области. Решихме да има опция със сливане на интензивните легла от една област в друга“, обясни премиерът.

Вече ще има възможност да се прогнозира какво следва като мерки чрез карта, така родителите и бизнесите ще могат предварително да знаят дали ще има затваряне.

Мерките ще се определят според четири етапа, които зависят от заетостта на интензивните легла.

Министър-председателят обяви и 10 мерки за подкрепа на бизнеса и обществото по време на пандемията. Надявам се, че новият подход ще бъде много по-добре разбран, заключи Петков. Очаквайте подробности!

Източник: Дарик