Помагалото излезе в края на август 2016 г., казва се “Учебник по Родинознание” за ученици от I до IV клас. Обемът му е 65 страници и се разпространява безплатно. Негов автор е директорът на Регионалния музей в Добрич Костадин Костадинов.
Авторът се е вдъхновил да го напише заради сина си, когато той почнал да учи от учебника по “Човек и общество”, пише "Оффнюз". Тогава Костадинов видял, че в българската история там е сериозно изопачена. Според автора на новото помагало сегашните учебници по история за децата целят разделянето на нацията.

„В учебника по “Човек и общество” на първа страница пише: „Здравейте, деца в нашата страна“, казва Костадинов. И пита: „Коя обаче е тази страна?“ Оказва се, че според него думите „България“ и „българин“ се споменавали в сегашния учебник по история за малките само на 63-а и 64-а страница. А неговият започва така: „Нашата държава се казва България и в нея живеят българи.“
В помагалото му по родинознание е записано, че българският народ наброява 10 милиона души, но 3 милиона от тях живеят в Македония, Турция, Сърбия и другаде по света. Времената от 1396 г. до 1878 г. са описани като турско робство, а не като “съжителство с турците“, „османско владичество“ или „съвместно културно проникване“, както е в сегашните учебници.
„А Левски е обрисуван така, както Вазов го е описал – като човека, който е помогнал робите да станат народ и като Апостол на Свободата“, обяснява авторът.

Битката на Шипка е представена пространно в учебника на Костадинов – „4000 българи срещу 40 000 турци, три дни ожесточени сражения, докато не идва помощта. „В сегашния учебник по “Човек и общество” за IV клас за това знаменателно събитие има едно изречение“, уточнява Костадинов: „На Шипка са се били румънци, руснаци, турци и българи.“ И толкова. „Това възможно ли е?“, чуди се авторът.
Новото помагало, което не е признато от Министерството на образованието, обаче набира сила и вече влиза по един или друг начин в образователната система. Само за два дни, откакто е излязло от печат, родители, директори, учители са поръчали близо 3000 бройки. Намерението на родителите е да обучават децата си по този учебник вкъщи.
Голям интерес към него има и от българските училища в чужбина, където категорично искат обучението да се води по него. Вече са изпратени бройки към Великобритания и САЩ. Преди да реши да се захване и сам да напише своя труд, Костадин Костадинов се е срещнал с трима министри, които са го заблуждавали, че учебниците ще бъдат променени. „Ролята на държавата я няма, всичко в българското образование се движи под чуждо влияние“, категоричен е той и добавя, че родителите са принудени като Паисий да пишат тайно българската история, за да стигне тя до децата им.

И през последните два дни писателят Костадин Костадинов цял ден опакова учебници и ги праща в България и по света – безплатно, за да се знае коя е България и каква е нейната история. Тъй като интересът е огромен, той е качил учебника си и в блога си kostadin.eu, в секцията „Книги“, откъдето може да бъде изтеглен безплатно.

Източник: bnews

Снимка: bgnow.eu