Петиция срещу забраната на забрадките се появи в интернет. Всъщност организаторите са се обявили срещу подготвяните промени в Наказателния кодекс, които визират забраната за носене на бурки.

„Особенно притеснителни за нас като мюсюлмани в този законопроект са: чл. 2 (1) и (2) както и чл. 4 (1) и (2) където под напълно и частично скрито лице се счита "закриване на по-голямата част от главата и лицето, включваща устата, косата и ушите, независимо от наименованието на съответната дреха или покривало"., се казва в петицията. До момента тя е подкрепена от около 1000 човека.

Самият член 162а, който е свързан с носенето на бурки гласи:  „Който чрез използването на заплаха, насилие, принуда или власт, или посредством обещание за даване на материална облага, принуди или склони другиго да носи забранените закона облекла (бурки), се наказва с лишаване от свобода за срок до 3 години и глоба до 5000 лева, както и с обществено порицание”.

 Когато деянието се извършва по отношение на малолетни или непълнолетни лица, предвиденото наказание е затвор до 5 години и глоба в размер на 10 000 лева.

 

Снимка: bTV