Приключи изграждането на най-големия строителен обект в Поморие - рибарското пристанище. Това съобщи пред журналисти кметът Иван Алексиев. Той уточни, че по всяка вероятност официалното откриване на новия дом на рибарите ще е в началото на следващия месец.

„Много искахме да открием рибарското пристанище на празника на града, но имаме няколко процедури, които задължително трябва да преминем“, поясни Иван Алексиев.

Една от най-съществените дейности по пристанището бе укрепването на бреговата ивица и изграждане на два предпазни вълнолома. Източният е с обща дължина 505.93 м. Съставен е от зона за пристан на рибарски кораби, хелинг за 40 лодки и технологична площадка. Част от този вълнолом ще служи за защита на подходния канал при входа на акваторията. Западният предпазен мол е с обща дължина 182.15 м. и ще бъде пристан за 5 малки рибарски кораба.

Новото пристанище също ще разполага с крайбрежен хелинг, както и досегашното, но новият ще осигури места за 36 лодки. Ще има кей и съоръжение от плаващи елементи тип „Pontoon” за швартоване и приставане на рибарски лодки. Предвидено е да има подходен навигационен канал с минимална дълбочина 5 м и навигационно оборудване.

По проект ще бъдат изградени две нови сгради – една за рибна борса и административно обслужване и една за ремонтни работилници. Предвидено е да има  паркинг за автомобили и бусове, помпена станция за отпадъчни води, трафопост и електрогенератор.

С реконструкцията на рибарския хелинг и превръщането му в пристан за 112 лодки и 8 малки рибарски кораба, много скоро Поморие ще бъде град с едно от най-модерните рибарски пристанища по Черноморието.

Снимка: Община Поморие