Седем седмици преди Великден Поморие ще отбележи един от най-важните празници в българския народен календар - Сирни Заговезни или Прошка.

Градът отдавна е превърнал този ден в тържество на Доброто. От десетилетия в Поморие се организира цветен и атрактивен Маскен бал, който предизвиква усмивки и прогонва всяко зло. 

Тази година веселият карнавал ще се състои на 13.03.2016 г. /неделя/ в 18.00 часа в НЧ „Просвета 1888”. Всички приказни герои, кукери и фантастични същества, исторически личности и филмови звезди са добре дошли в читалището, откъдето ще тръгне и карнавалното шествие. Нека всеки сам да сътвори маскарадния си костюм, вдъхвайки  живот на своя персонаж с настроение и артистичност.

В Ахелой също ще отбележат празника подобаващо. Чановете на обикалящите кукерски дружини ще огласят града през целия ден, а  от 19.00 часа в двора на ОУ „Христо Ботев” ще бъде запален и ритуалният огън.

Община Поморие, НЧ „Просвета 1888” Поморие и НЧ "Светлина 1934" Ахелой канят малки и големи да се включат във феерията от звуци и цветове по централната улица на града. ‎