Поморийци са най-щастливите хора днес. Точно по обед когато слънцето прежуляше най-силно, морските хора се поздравяваха, защото в града им „дойде“ техният покровител Свети Георги Победоносец. Конят, който е изправен на задните си крака и дългото копие, с което светецът пробожда змея, впечатлиха най-много поморийци.

Мащабната композиция бе официално осветена на празника на града от сливенския митрополт Иоаникий. Занапред монументът, който е разположен в кръговото кръстовище до манастир „Свети Георги“, ще пази града и неговите хора.

Идеята в Поморие да има мащабна скулптура на светеца е от две години. В реализирането й се включиха всички морски хора, които освен с предложения за това как да изглежда монумента, участваха ии с пари.

270 000 лева струва изграждането на бронзовата фигура. Сумата е събрана само и единствено от дарения. В идеята и изработката се посветиха талантливите млади творци – Христо Георгиев, Стефан Вепшек, Пенчо Шейтанов, Руслан Русев.

„Горд съм, защото това се постигна с усилията и енергията на много хора, които от самото начало преценяха дали статуята е добра, как ще изглежда и кое ще е най-доброто. Повод за гордост е, че всеки дари от сърце. Само добрият човек дарява, а ние поморийци сме добронамерени“, каза пред журналисти кметът Иван Алексиев.

Той и гостите му от Турция, Гърция, Румъния и Унгария заедно посрещнаха Гергьовден от лятната сцена в града.