Най-възрастният бургаски евреин Йосиф Асса разказа за тежките години на евреите в България. В началото на Втората световна война свободите на евреите в Бургас, както и на тези от останалата част, се ограничават. Предприятия и фирми на евреи се ликвидират, отчуждават се жилищата и земите им, еврейското училище в Бургас се затваря, а в него се настанява жандармерията. „Животът беше много тежък. Бяхме непрекъснато нащрек и живеехме в очакване всеки момент да получим заповедите за депортацията ни. Без да изброявам жестоките закони и ограничения спрямо евреите, трудно може да се оцени дързостта на смелите и честни българи да се опълчат срещу фашисткия режим и да ни подкрепят“, разказа Асса.

От друга история се разбра как бургаска домакиня е черпила жандармеристите с ракия, докато в  мазето й са се укривали две еврейски семейства. Тези и други спомени са събрани във филм, посветен на евреите от Бургас. 174 семейства е трябвало да бъдат изселени. Веднага бургаски общественици организирали комитет, начело с поета Петко Росен, който заплашил, че ако влаковете със семействата

тръгнат, той ще легне на релсите пред тях. Наследниците на Петко Росен бяха наградени с почетен плакет по време на мемориалната вечер „В памет на спасителите на българските евреи“. Такива получиха  наследниците на бургаския кмет Дянко Пръвчев /от 27 декември 1939 г. до 3 януари 1944 г/, кметът на Бургас Димитър Николов и Алберта Алкалай - председател на Инициативния комитет.

Вечерта продължи със запалването на свещите в ханукията. Вчера бе шестия ден от свещения за евреите празник Ханука. Основната свещ запали лично бургаският градоначалник Николов. С шамаш се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника.

Специално за вечерта дойдоха кметовете на морските общини Несебър и Приморско Николай Димитров и д-р Димитър Германов, бургаският губернатор Павел Маринов, председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти, председателят на "Шалом" - Бургас Сабетай Варсанов. В залата присъстваха почетните консули в Бургас на Израел - Орлин Мандов, на Руската федерация - Тонко Фотев, на Украйна - Димитър Караненов.