Министерски съвет отпусна 73 млн. лева, с които в цялата страна трябва да се въведат намаления за ученици и пенсионери в градския транспорт. Средствата идвали от свръхпечалбите на Лукойл Нефтохим Бургас. От 1 февруари до края на годината децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно. Картите за автобус на учениците ще поевтинеят със 70%, а на пенсионерите с 40 на 100.

В общинския превозвач на Бургас обаче все още няма официална информация за предвиденото поевтиняване.

 „Знам това, което знаете и вие, информирам се от медиите“, коментира управителят на „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев. Той уточни, че очаква заповед, в която да са описани точните намаления и начинът, по който дружеството ще бъде компенсирано за тях.

На днешното правителствено заседание са отпуснати и още 27 млн. лева, с които ще се финансират междуселищни линии, които са нерентабилни за превозвачите.

„Целта е да има достъпност, мобилност, осигурен транспорт за всички хора. Вярвам, че мярката ще доведе до по-мащабно ползване на градския транспорт и ще намали пътуванията с коли, съответно - и замърсяванията”, коментира след заседанието на Министерски съвет министърът на транспорта Христо Алексиев.