Роденият в Малко Търново писател Димо Райков, който от години живее в Париж, ще трябва да плаща 3000 лв. на столичната Топлофикация, без да е живял в жилището си. За парадокса информира самият той чрез социалните мрежи и национални медии.

Райков дълги години живя в апартамент в София заедно със съпругата и дъщеря си. Той е работил като редактор в медии, автор е на романи и сборници с разкази. Преди повече от 10 г. емигрира във френската столица, където живее и до днес със семейството си. Затова останал шокиран, че е получил сметки за три отоплителни сезона, без да е пребивавал в жилището си в кв. „Връбница“.

„Според съда аз съм живеел постоянно в София. Начислили по 140 литра топла вода на денонощие за човек. От 300 лева такса сградна инсталация ми присъждат 3000 лева“, жалва се Райков.

Писателят казва, че дори като е платил сметки на отоплителното дружество, нищо не се е променило в сайта на Топлофикация на неговото име. Той е решен да се бори докрай за справедливост.

„…На никого не пожелавам да усети това, което чувствам сега аз - тотално безсилие и огромно разочарование от тази, за която работех толкова години в чужбина безплатно! И за "благодарност" - да се отнесат с теб като с улично куче... Държава, която така арогантно убива писателите си и поданиците си, вече е приживе мъртва в душите на чедата си. Тоест тя самата е вече мъртвец“ – коментира с тъга Димо Райков.