Пътят Русокастро – Трояново буквално не съществува. От 15 години 5-километровата отсечка е в окаяно състояние, а за отремонтирането са нужни много пари. За поддръжката на пътя се грижи държавата, а от община Камено са с вързани ръце.

„Ние нямаме правото да се месим, защото пътят не е общински. Сигнализирали сме Агенция пътна инфраструктура/АПИ/ и техният отговор е, че ремонтът е включен в програмата за възстановяване“, обясни пред Gramofona.com кметът на Камено Жельо Вардунски.

Кога точно ще започне ремонтът на Русокастро – Трояново не е ясно. Към ден днешен местните избират да преминават по съседен път, покрай полето. Оказва се, че черният път е доста по-добър за преминаване, отколкото разбитият, уточни още каменският кмет.

„От АПИ отговарят, че почвата е чернозем, трябва да се отнеме много от нея, а после са необходими и доста пълнежи. Това е причината пътят да се оскъпи много“, каза още Жельо Вардунски.

Километър от разбитата инфраструктура струвал половин милион лева. По груби сметки за направата на целия път, били нужни 5 милиона лева.

Отсечката е важна, защото е най-прекият път на местните до АМ „Тракия“. Кметът на Камено уточни, че не само този път е в окаяно състояние.

Ремонт е нужен и на общинският Константиново-Тръстиково-Ливада-Русокастро-Желязово.

„Този път вече е проектиран и сега го допълваме. Той ще бъде пуснат по мярка 72 от програмата „Развитие на селските региони“. До края на юни ще пуснем проекта и се надявам да получим одобрение, защото той е стратегически и свързва пет села с пътя за Бургас-  Средец“, поясни кметът на Камено. Още един общински път има нужда от здрав ремонт. Това е Полски извор-Черни връх.

Снимка: Архив