Исканията на нашите три политически организации ВМРО-БНД, НФСБ и "Атака" са за незабавно закриване на бежанските центрове у нас и изселването на техните обитатели, които не са никакви клети бежанци, а нелегални имигранти, обратно в Турция, откъдето са дошли. Това заяви депутатът от европейския парламент Ангел Джамбазки на шествие-митинг в Харманли, съобщи Дарик.

Съществуването на тези центрове е заплаха за националната сигурност на българското общество. Въпрос на воля е това да се случи. Досега европейската политика по отношение на нелегалната миграция беше объркана, непоследователна, двулична и лицемерна. Няма никаква логика в изпълняването на Берлинското споразумение, според което тежестта на мигрантската криза трябва да се носи от фронтовите държави, добави евродепутатът.

Шествието от сградата на Културния дом в Харманли започна в 12:00 ч. с огромен плакат "Вън имигрантите от България" и скандиране на лозунги:

"На бой за народа твой" и "Пришълците вън". Към първоначално събралите се около 150 души по пътя до най-големия регистрационно-приемателен център за настаняване на търсещи хуманитарна закрила в страната ни се присъединиха около 500 жители на града.

Протестът, в чиято организация първа застана местната организация на ВМРО-БНД, бе провокиран от масовия конфликт в центъра на 28 август, когато 800 афганистанци и иракчани се сбиха в лагера, а полицейски автомобил бе повреден при сблъсъците. Над 100 редови полицаи и специализирани сили на МВР охраняваха днешната проява.