Нено Димов остава в ареста. Това реши апелативният спецсъд по повод жалбата на бившия екоминистър Нено Димов да излезе на свобода. 

Според прокуратурата той не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир "Студена" е значително по-малък от разхода на вода.

В съдебната зала прокуратурата настоя, че Димов трябва да остане в ареста, защото ако е на свобода би могъл да повлияе на свидетели, а и от водната криза са били засегнати близо 97 000 човека - факт, който имал висок обществен отзвук.

Защитата на Димов контрира, че от януари никакви действия по разследването не се извършват, а задържането в ареста не може да е самоцелно. Освен това нямало и никаква опасност да извърши ново престъпление. Твърдения имало само за хипотетична опасност той да повлияе на свидетел. И бил в ареста, само защото е министър.

Димов е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. 

Той е поредният министър, който изпадна от кабинета "Борисов 3". Беше в управлението от квотата на "Обединени патриоти", предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов. 

Поста му наследи Емил Димитров.

Източник: Вести.бг