Зрелостниците се явяват днес на втората си задължителна матура, този път по предмет по избор. Над 37 000 дванадесетокласници ще седнат на чиновете днес, като ще трябва да се спазват въведените противоепидемични мерки. 

Изпитът започва в 9:00 часа, а зрелостниците трябва да са заели местата си в залите поне половин час по-рано. Задължително при влизане в училищата те трябва да са с маски, които могат да бъдат свалени по време на матурата.

На входа на училищата ще бъде мерена температурата, заради което е хубаво зрелостниците да пристигнат по-рано. Влизането ще става по един, а в класната стая ще бъдат настанявани по 10 души. Дрехите и вещите отново трябва да бъдат поставени в прозрачен плик.

Както и на другата задължителна матура, която се проведе в понеделник, дванадесетокласниците трябва да представят документ за самоличност – лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС. Необходимо е да покажат и служебната бележка за допускане до изпита – на хартия или на мобилния си телефон. 

Изискването е да пишат с черен химикал.

Матурата по предмет по избор също започва в 9 часа и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности с два повече. 

Изпитите по математика, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование и физика и астрономия са разделени на два модула, а тези по история и цивилизация, география и икономика, философски цикъл и по чуждите езици – на три.

Резултатите от държавните зрелостни изпити трябва да бъдат обявени до 15 юни.

Източник: Днес.бг

Снимка: Архив