Камион с телата на 39 души е открит в графство Есекс, Източна Англия. Шофьорът, който е 25-годишен мъж от Северна Ирландия, е задържан от полицията.

Властите смятат, че камионът е пристигнал от България и е влязъл в Обединеното кралство на 19 октомври през Холихед, в Северен Уелс.

Процесът по установяване самоличността на жертвите ще бъде дълъг, смятат от полицията. Засега е известно, че 38 от загиналите са възрастни, а един е тийнейджър.

Посолството ни в Лондон е в контакт с британските власти по изясняване на случая с намерените мъртви в камион 39 души в графство Есекс.

Установена е връзка с британската полиция, представител на посолството ни е провел среща и в Министерството на външните работи в Лондон, съобщават от МВнР.. Посланикът ни Марин Райков е разговарял по телефона с британската посланичка в София Ема Хопкинс като са се договорили да следят заедно случая.

Към момента още не може да бъде потвърдено дали намереният камион е с българска регистрация. Няма данни и за националността на намерените в камиона човешки тела. От британската полиция са предупредили, че идентификацията им ще отнеме дълго време.

„Това е трагичен инцидент, при който голям брой хора са загубили живота си. Нашите разследвания продължават, за да установим какво се е случило”, гласи изявление на главния началник на полицията в Есекс Андрю Маринер, цитирано от БГНЕС.

Полицията заяви, че са сигнализирани от бърза помощ малко преди 1:40 ч. след откриването на контейнер за камиони с хора вътре в Индустриалния парк Уотърглейд.

„В момента сме в процес на идентифициране на жертвите. Обаче предвиждам, че това може да бъде дълъг процес", каза Маринер. „Вярваме, че камионът е дошъл от България”.

Той каза, че се смята, че камионът е влязъл във Великобритания в събота в Холихед на северозападния край на Уелс - едно от основните пристанища за фериботи от Ирландия.

„Арестувахме шофьора на камиона във връзка със случая, който остава в полицейския арест, докато нашите разследвания продължават”.

От в. „Индипендънт” отбелязват, че са се свързали с българското посолство в Лондон във връзка с трагичния инцидент.

Говорител на Асоциацията за пътни превози заяви: „Тази трагедия подчертава опасността от мигрантски банди, които контрабандират хора с камиони.“

Премиерът Борис Джонсън написа в Туитър: „Ужасен съм от този трагичен инцидент в Есекс. Получавам редовни актуализации и вътрешното министерство ще работи в тясно сътрудничество с полицията в Есекс, докато установяваме какво точно се е случило. Моите мисли са с всички онези, които са загубили живота си и своите близки. "

Прити Пател, вътрешен министър, каза в изявление, че е била „шокирана и натъжена” от смъртта. Тя добави: „Полицията в Есекс е арестувала лице и ние трябва да им предоставим пространство за провеждане на разследванията. Служителите по имиграцията във вътрешното ведомство ще работят в тясно сътрудничество с тях, за да установят как се е случило това ужасяващо събитие."

Източник: Нова телевизия