Цените на униформите на служителите в затворите отново поскъпват. Само няколко месеца след като наздирателите успяха да си издействат по-голям годишен лимит за работно облекло, те са изненадани и от нови цени.

Кратка справка на Синдиката на служителите в затворите показва, че цената на една лятна риза скача с близо 17 лева и от 42,60 вече струва 59,34 лв. Обикновените тениски поскъпват от 5 на 14 лева, а трикотажните блузи с пагони ще струват 42 лв. Досега те излизаха на надзирателите по 25 лв. бройката. Почти двойно е поскъпването на летните панталони, които вече ще струват 82 лв.

Драстична е промяната и в цената на зимните комплекти. От 276 лв. те вече са 434 лв. От ССЗБ отбелязват, че поскъпването не променя дизайна, качеството и материята, която е използвана за униформите.

„Справка на Синдиката в онлайн сайтове за търговия показва, че цените на единични бройки модели костюми на водещи марки са по-евтини от тези на предлаганите униформи в ГД „Изпълнение на наказанията“, отбелязват от ССЗБ.

От там настояват да се осветли обществената поръчка и да се разбере колко точно ще струват новите униформи на държавата и съответно какъв е  ценоразписът за миналата и тази година.

В писмото си до ръководството на ГДИН от синдиката искат също така да се направи и проверка защо, вместо да се изплати левовата равностойност на ободрителните напитки и безплатна храна за нощните дежурства на надзирателите, на тях им се предоставя разтворимо кафе, което противоречи на сега действащите разпоредби.