Път, който осъществява връзката между Созопол и съседните извънградски агломерации, откриха археолози това лято. Той бе разкрит при разкопките в местността Месарите в Созопол,  намираща се над градския стадион, каза за Gramofona.com директорът на музея Димитър Недев.

„Там се откриха и няколко сгради от 4-5 век, вероятно със стопанско предназначение и локално разположен некропол. Той е много добре форматиран,  могилен е и включва плоски гробове от различен тип”, обясни още Недев. Той допълни, че разкопки и това лято имаше на островите Свети Иван, Свети Кирик, Медни рид и нос Червенка край Черноморец.

„Тази година бе обявена интерпретацията на един гроб, който е северно от ранната църква, с която са свързани мощите на Св. Йоан Кръстител. Според заключението на професор Казимир Попконстантинов  това е гробът на Тома, който ги е пренесъл”, уточни още Недев.

В музея в Созопол могат да бъдат видени и 200-килограмови керамични саркофази. Като структура са съвсем обикновени, но редки за нашите земи. Те датират от началото на трети век преди Новата ера.

Снимка: DarikNews