С пълно мнозинство общинските съветници от Камено приеха „Концепцията за проучване, консервация, реставрация и експониране на късноантичната  и средновековна крепост Русокастрон”. Местният парламент одобри също така договора между общината и Регионалния исторически музей за археологически разкопки.Стойността на проучването ще е около 45 000 лева.

„Археологията  е първата стъпка стъпка към популяризирането на Русокастрон  като туристически обект. Едва тогава ще можем да предприемем действия по изготвянето на проект за консервация и реставрация, а в последствие да кандидатстваме по европейски програми за развитието на историческата местност”, каза от трибуната кметът на Община Камено Жельо Варуднски .

По питане на общинския съветник Иван Кузманов стана ясно още, че новата транспортна схема на общината ще е факт до 20 дни. Маршрутът е съгласуван с Община Бургас. Документацията е входирана  в Областната администрация и предстои да бъде разгледана от комисия.

По време на сесията днес бе решено да се отдадат изоставени лозови масиви, които ще генерират приходи от 10 000 лева за Община Камено. На фирмите наематели ще бъде даден 18-месечен гратисен период за почистването им.