Близо 40 хил. деца няма да се включат в онлайн обучението ефективно

Ще удължим учебната година за учениците от 1-ви до 6-ти клас с две седмици. Това бе и предложението на учителите. Затова взехме решение сега децата да са заети с проектни дейности, което означава, че те няма да стоят без занимания.

Целта е да им се поставят задачи, чрез които да се провокира интереса им към учебната програма. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на NOVA.

"По предварителни данни децата, които няма да се включат ефективно в онлайн обучението, са между 35 000 и 40 000. Част от причините за това не са само липсата на устройства и интернет, но и липсата на отношение към образованието. Над 10% са учениците, които не посещават редовно училище", коментира още той.

"В ход е закупуването на близо 106 хил. устройства. За съжаление обаче налице са два проблема. Единият е дългите процедури, когато става въпрос за такива големи количества. Вторият е липсата на устройства в глобален мащаб", посочи Вълчев.

Министърът отбеляза, че до края на учебната година налице ще бъдат близо 100 хил. нови устройства. "Наредили сме на училищата там, където има налична техника, тя да бъде предоставена на нуждаещите се ученици", подчерта той.

Министърът на образованието уточни, че в Монтана вече има изчезнали устройства, предоставени за онлайн обучение на децата. Те ще бъдат търсени по заложните къщи. По думите на Красимир Вълчев учениците, които ще се обучават онлайн до 21 декември, са над 700 000.

Източник: Vesti.bg