29 години след началото на прехода у нас, основите на българската демокрация са критично застрашени. Това е оценката на държавния глава Румен Радев. В навечерието на 10 ноември той направи обръщение към народа по БНТ.

Според президента Румен Радев през годините медиите абдикираха от ролята си на коректив, а пропагандата задушава плурализма.

„Свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция”, каза Румен Радев.

По думите на президента законите се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове и лобита. Убеден е, че демографският срив и емиграцията са оценка за моралната и социалната криза в обществото, която не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа.Категоричен е, че кризата налага радикално преосмисляне и политика, ориентирана към човека. 

„Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад. Убеден съм, че заедно няма да го допуснем!”, каза още в обръщението си държавният глава.

Президентът Радев се обърна към българите с увереност, че заедно могат да защитят гражданските и социалните си права.