България преговаря за разсрочено плащане на задълженията

Задълженията на НЗОК за лечение в страни от Европейския съюз вече възлизат на над 190 млн. лв., показват данни към края на първото шестмесечие на 2016 г., цитирани от здравния министър Петър Москов по време на парламентарен контрол. Тук се включват задълженията на касата към чуждестранни фондове и клиники, осигурили здравни услуги на български граждани в ЕС. През първото полугодие нашата каса е покрила 201 000 лв. на здравноосигурени българи за извършени за тях медицински манипулации в чужбина. На наши болници пък са платени 1,681 млн. лв. за чуждестранни осигурени лица, които са се лекували у нас. Платени са 31,424 млн. лв. по стари искове от други държави - членки на съюза, а у нас са постъпили 1,3331 млн. лв. от чужбина по искове на НЗОК.

 

Москов обясни, че

вече има споразумение с Германия за разсрочване на задълженията, а същевременно с това НЗОК и МЗ водят преговори и с останалите държави, които очакват пари от България. Според стенограма на заседание на Надзорния съвет на НЗОК към май дълговете й по това перо бяха 175 млн. лв. Тогава от там припомниха, че сумата е трупана с години и че през 2016 г.. ще се извършват плащанията за покриване само на стари задължения, по които вече текат лихви.
Според европейските директиви НЗОК е длъжна да плаща както планово лечение на осигурени в България - в случаите, когато такова не може да се осъществи у нас, например поради липса на апаратура или специалисти, така и за спешно и неотложно лечение с т.нар. европейска здравна карта. Тази година НЗОК разполага с 60 млн. лв. за тези пациенти.

Автор: Елена Несторова

Снимка: bunt.bg