Успехът в България зависи от това кого познаваш. Това показва проучване на изследователски център "Тренд", възложено от Института за дясна политика. Изследването е проведено между 3 и 10 октомври 2017 г. сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице", съобщава dnes.bg.

Твърдението споделят 69% от анкетираните българи, а 24% са на обратното мнение. Близо половината от анкетираните не са съгласни с твърдението, че в България, ако се трудиш усърдно, можеш да успееш.

Българите имат различно отношение към различните малцинствени групи. Най-близки са ни турците, с които 70 на сто от нас нямат нищо против да бъдат приятели.

Данните показват, че турците се приемат далеч по добре от ромите, а отношението към бежанците е по-негативно и от това към ромите.

Под една четвърт от анкетираните отговарят, че биха поддържали приятелски отношения с бежанец, докато 69% няма нищо против да имат приятели турци. Подобни са отговорите и на опцията дали искаме да живеем в един вход с турци, роми или бежанци.

 

Най-важните ценности за българина са семейството и мира, покзва проучването. В дъното на таблицата е равенството между половете и пазарната икономика, а посредата е свободата на изразяването.

В българското общество не преобладава тежко ценностно разделение и по определени теми се формират огромни мнозинства, констатира проучването.

Така например над 90% от всички анкетирани смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са напълно безплатни, а според 86% трябва да се гарантира минимален доход на всеки човек и че държавата е длъжна да осигури работа на всеки, който иска да работи.

Данните показват, че българинът очаква сериозна роля от страна на държавата в живота си, но не е склонен срещу това да се повишават данъците.

Снимка: Елева