Въвеждат нови мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас. Това стана ясно на брифинг в здравното министерство. Новата заповед ще влезе в сила от 7 септември и ще важи до 30 октомври.

„Няма място за паника в момента и за разпространение на страхове. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрол. Ниският процент на ваксинация налага да предложим нови мерки", заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Учебната година започва присъствено, стана ясно още на брифинга. Ако се наложи, учениците ще бъдат пускани в грипни ваканции. Мерките изчете зам.-здравният министър д-р Александър Златанов. 

От следващата седмица се преустановяват посещенията в детски центрове, клубове и други. От здравното министерство уточниха, че става дума за парти-клубове, отнасящи се само за игра, а не за частни детски градини или обучителни центрове.

Провеждането на присъствени занятия в образователни центрове, школи и други се допуска само при спазване на дистанция и носене на маски, при не повече от 30% от капацитета на помещенията и максимум 10 души.

Преустановява се провеждането на тийм-билдинги и други подобни прояви. Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и максимум 30 души в зала.

Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито се позволява при не повече на 50% от капацитета на помещенията и ползване само на седящите места.

Музеи и галерии ще се посещават само при осигуряване на минимум 8 квадратни метра на човек.

Провеждането на конгресни мероприятия, симпозиуми се позволява при спазване на дистанция и маски и при 30 % от капацитета на помещението.

Посещения на фитнеси се допуска при 30 процента от капацитета. Колективните спортове на закрито се преустановяват, като посещенията в плувни басейни се допускат само за индивидуални спортове.

Посещенията на балнеолечебни центрове и терапевтични центрове - само при 30 на сто от капацитета и създаване на график на посещенията

Ограничава се работното време на заведенията, игралните зали и казината – от 07:00 до 22:00 часа. Изисква се и носене на маски от персонала.

За събития от частен характер - като сватби - до 30 лица на закрито и 60 на открито.

На пазарите и тържищата се създава еднопосочно движение.

Работодателите трябва да организират работата на служителите си в дистанционна форма, където е възможно, като се допуска работа на най-много 50% от персонала.

На брифинга стана ясно, че в страната напълно доминира Делта вариантът. „Последната седмица показва, че е необходимо вземане на мерки”, заяви проф. Мира Кожухарова.

Източник: Investor.bg