За последното денонощие страната ни са напуснали над 5 хиляди украински граждани, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Тя сподели, че преместването на желаещите бежанци от морето към вътрешността на страната ще става в различни бази, които не се съобщават от съображения за сигурност. Пътуванията ще стават поетапно, а настаняването – според нуждите на хората, защото сред тях има и много уязвими групи, посочи Тошева.

По думите ѝ се взема под внимание и фактът, че настанените в отделните хотели по морето вече са създали свои общности и българските власти се опитват да уважат желанието им да останат заедно и там, където ще бъдат преместени.

Само петима украински бежанци отпътуваха тази сутрин с влак от Варна към вътрешността на страната. По предварителна информация, на база проведената анкета сред украинците, настанени в комплексите около града, готовност да заминат бяха заявили между 200 и 250 души.

Българските институции бяха създали организация, полицията бе осигурила коридор за придвижването на бежанците, осигурени бяха четири автобуса, които да ги превозят от „Златни пясъци“ до жп гарата във Варна, които обаче пристигнаха празни. Допълнителните вагони към композицията, пътуваща към София, бяха разкачени преди тръгването на влака. На гарата доброволци от БЧК и други организации бяха осигурили напитки и храна, както и детски кът.

„Идеята беше днес да се изнесат около 200-250 души, само че тази сутрин повечето заявиха, че са решили да не пътуват, а да си търсят сами квартири или да тръгнат към Украйна“, каза областният управител на Варна Благомир Коцев. По думите му, днес екипите, създадени от различни ведомства, отново тръгват по хотелите в комплексите, за да разберат колко са желаещите да пътуват утре.

Източник: БТА