Две години след началото на строежа на оградата по границата с Турция, от която се очаква да възпрепятства наплив на бежанци към страната, стойността й възлиза на 102.3 млн. лв. Това обаче не е окончателна сума, тъй като предстои изграждането на още километри, цената за което ще се разбере след изготвяне на проектите, информира Дневник. Бг.

Дори и когато вече е поставена, оградата може да се окаже още по-скъпа, казаха пред "Дневник" областните управителите на Хасково, Ямбол, Бургас, на чиято територия се се строи съоръжението. Досега са изградени 95 километра и се очаква преди есента да бъдат готови още 119 км.

В началото на 2015 година правителството реши изграждането на оградата да се възложи на областните управители, за да може по-бързо да бъде построена. Оградата се строи и без обществена поръчка, след като парламентът промени закона. Депутатите допуснаха изграждането да става без търг, тъй като оградата е обект от национална сигурност.

Общата дължина на оградата по границата с Турция е над 132 км. Първите 33 километра от което бяха издигнати по време на кабинета "Орешарски" в района на Елхово.

Бургас - все още не са проектирани 61 км в областта

В Бургаска област вече са готови 26 километра ограда. Очаква се до средата на юли да бъдат готови още 32 км. Договор за изпълнение е подписан тази седмица и за още 9 километра, като очакванията на областния управител Вълчо Чолаков са, че те ще бъдат изградени до три месеца. Планът му е последните километри да са готови преди дъждовния есенен сезон.

До момента са похарчени 56 млн. лв. за оградата в Бургаска област. От тях обаче са изплатени само 27 млн.лв., тъй като изплащането се прави на части. Предстои проектирането на нов участък от 61 км в областта.