Личните лекари вече няма да бъдат санкционирани за надвишение на регулативните стандарти. Това ще бъде върнато в методиката на НЗОК, заяви здравният министър Петър Москов в кулоарите на парламента, пише 24 часа.

Досега, когато надвишаваха бройката си направления, касата ги глобяваше. Сега НЗОК ще върне едно старо правило – когато на ниво районна здравна каса се изчерпят общо количеството направления, тогава вече може да се налагат санкции, обясни министърът.

 Москов дойде в парламента по искане на БСП, за да бъде изслушан за мерките, които министерството му предприема по повод протестите на личните лекари.

Частта от мотивираните искания на личните лекари е взета предвидливо в решението на касата и в промени в наредбата за дейностите, гарантирани от бюджета на НЗОК, каза министърът. И уточни, че в наредбата е върната възможността за 24-часов ангажимент на лекаря спрямо пациента, която беше променена. „Аз лично продължавам да не разбирам какво значи 24-часово аз да отговарям за вас, но след като това искат личните лекари, ние сме го върнали“, обясни Москов. 

След настоявания на джипитата се запазват и 4-те профилактични прегледа за диспансеризирани пациенти с артериална хипертония. Предвиждаше се те да бъдат разделени - 2 при личния лекар и 2 при специалист кардиолог. Сега ние запазваме 2-та прегледа при специалист, но връщаме възможността за 4 прегледа при личния лекар, каза Москов и обясни, че допълнително се осигуряват за това 4 млн. и 300 хил. лв. 

За всичко, което трябва и е резонно, аз винаги съм на разположение и намираме решение, каза още министърът. Той обаче бе категоричен, че не може да приеме нежеланието да има ясни критерии за резултата от дейността на лекарите. „Трябва да има критерии каква част от пациентите, които личният лекар преглежда, е било нужно да стигнат до по-горни нива. Това е един показател. Важно е да се следи какъв е резултата от лечението на артериалната хипертония и диабет. И по-добрите лични лекари съответно да бъдат бонифицирани от касата за сметка на други“, обясни той.