„Като държава трябва с всички инструменти да накараме родителите да осигурят основното образование на децата си. Факт е, че има родители, които не проявяват тази отговорност“, коментира в Бургас министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той уточни, че над 10 000 служители и учители работят на терен, за да връщат децата в класните стаи, но призна, че усилията не са достатъчни.

„Необходими са и мерки за принуди. Глобите са несъбираеми, за това остава спирането на семейните помощи и то пак не е точно спиране, защото средствата се пренасочват към училищата, а те подпомагат с тях децата – при необходимост купуват учебни пособия, тетрадки, дори дрехи и обувки“, допълни Вълчев. Според образователния министър и тази мярка няма да доведе до пълен успех, но все пак е крачка във вярната посока.

„Правим всичко възможно, за да подкрепим децата. Когато имаме безотговорни родители, тогава държавата трябва да ги замести. И учителите правят това“, допълни още образователният министър.

„Най-често от училище отпадат децата на родители, които също рано са прекъснали образованието си. Много лесно се възпроизвежда тази неграмотност от поколение в поколение“, обясни Красимир Вълчев.

Той е в Бургас за участие във форум, посветен на проблемите в образованието. В него се включиха над 250 педагози и директори на различни учебни заведения от цялата област.