Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР информира, че Федерацията получи покана от министъра на вътрешните работи за среща, на която да се разискват исканията, свързани с увеличаване на заплатите на служителите в МВР. УС на СФСМВР ще участва в тази среща, още повече, че за това го задължават и разпоредбите на Закона за Министерството на вътрешните работи. Планираните за времето до срещата, насрочена за 2 ноември, предупредителни протестни действия няма да бъдат отменени, обясниха от синдиката.

От там допълват, че буди безпокойство разпространеният в медиите факт, че проектът за държавен бюджет за 2021 г. вече е внесен в Народното събрание – очевидно без служителите в МВР да се приемат за „ персонал на системите на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, в т.ч. за служители на първа линия“.

Във връзка с този факт УС на СФСМВР информира за свое решение от 27 октомври 2020 г., с което насрочва за 8 ноември 2020 г. от 13:30 часа в градинката до храм „Свети Седмочисленици“ в София протестен митинг под надслов „На коя линия е МВР?“.

УС на СФСМВР за пореден път заявява убеждението си, че съществува възможност чрез преговори да се стигне до приемливо за всички засегнати решение, както и готовността си да участва в такива преговори, независимо на какво ниво и в какъв формат. Длъжни сме обаче да заявим и решимостта на членовете на Федерацията да защитават правата и интересите си с всички позволени от закона средства.