Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за шпионаж, а генерал Леонид Решетников е със забрана за влизане в България за десет години, наложена от ДАНС. Това стана ясно по време на изявление на главния прокурор Сотир Цацаров в сградата на МВР по разследване за шпионаж, за което стана известно вчера, предаде БТА.

Малинов е с наложена парична гаранция от 50 хил. лв. и е със забрана да напуска страната.

"Чуждите организации, за които твърдим и сме събрали доказателства, че се е поставял в услуга са със седалище в Руската Федерация. Организациите са две - Общество "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания".

На 9 септември Специализираната прокуратура и ДАНС извършили претърсвания в имоти и търговски дружества на Николай Малинов и там открили множество документи, които доказват - съобщи в изявлението си зам.-главният прокурор Иван Гешев, че Малинов "срещу заплащане е приел да изпълнява задачи от двете организации", информира dnevnik.bg.

Намерена е докладна записка от Малинов на руски, която съдържала информация за настоящата геополитическа ориентация на България и идеи как да се промени, като е предлагали действия в 5 направления. Сред тях да се създаде интернет сайт, собствен тв канал, да се създаде партия, която да стане електорална сила.

В един от написаните от Малинов текстове се казва, че "ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на половин милиард от Цветан Василев към руския бизнесмен Малофеев". Цитиран е и оръжейния завод "Дунарит" - че контролът над завода трябва да остане под контрола на Цветан Василев и сегашния собственик Емилиян Гебрев.

Намерени са при претърсването и договори на търговски фирми на Малинов с руски търговски дружества и документи за парични трансфери.

Припомняме, че вчера излезе информация за ареста на бившия главен редактор на в. „Дума“ Юрий Борисов, който е секретар на движение „Русофили“.