Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании, показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). То бе представено в частната телевизия БТВ от председателя на организацията Цветан Симеонов.

Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието си в проучването с аргумента, че не искат да коментират подобни теми.

На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена. Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второто и третото ниво са каналът за отправяне на подобен род предложения, посочи Симеонов.

Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава възможности на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила има база за корупция, смята той.

Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто.

Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник. „Вече назря моментът това да се направи или да си признаем, че нямаме сили да се борим с корупцията.”

Най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително кой са е победителят.

Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.

Източник и снимка: kafene.net