204 са новорегистрираните случаи на коронавирус за изминалото денонощие, сочат данните на единния информационен портал. Направените тестове са 4 137. 264 са излекуваните, но днес отчитаме нов антирекорд – за последните 24 часа са починали 16 пациенти.

Варна продължава да е горещата точка. Там новите случаи са 42. Огнището на зараза е старчески дом, в който 1/3 от обитателите вече са заразени. Обощо 93 възрастни и 9 души от персонала са с положителни проби. За Бургаска област е потвърден само един нов случай.

България и при новите си стойности на заболеваемост е на последно място по този показател на Балканите, коментира пред Нова телевизия Ангел Кунчев.

Той уточни обаче, че в последните седмици се наблюдава тенденция на по-висока заразяемост. Вирусът се предава по-бързо и по-лесно, обясни Кунчев. Един от основните проблеми е липсата на доверие.

„40% от хората не вярват. Има колеги, които продължават да обикалят и да обясняват, че това е едно леко грипче. Леко грипче, от което обаче вече губим по 16 човека на ден“, алармира доц. Кунчев.