Комисията за защита на потребителите забрани издаването на сертификатите „Коректна фирма“, които придобиха популярност в последните години. Причината е, че фирмата, която ги издава използва субективни критерии, обясниха от КЗП.

„Всеки търговец, който се сдобие с такъв сертификат, получава определен брой стикери, които може да постави в своите офиси, върху служебни автомобили, витрини на магазини и пр. Освен това, при изписване на името му в най-популярната интернет търсачка, сред първите резултати излиза връзка към публикувания на официалната страница на „сертифициращата” фирма списък с търговци със статус „коректен”. Всичко това го отличава на фона на конкуренцията и буди по-голямо доверие у потребителите, които остават с впечатлението, че е с безупречна репутация и не подлежи на негативна оценка по отношение на професионалните му качества и компетентност.“, обясняват от Комисията.

Тяхна проверка установила, че някои от фирмите, получили сертификата всъщност не са коректни и срещу тях е имало поредица от жалби и сигнали. Някои от „удостоените“ със сертификата дори са отнасяли глоби за нелоялна практика и нарушаване правата на потребителите.

Обстоятелството, че сертификатът за коректна фирма се заплаща, поставя под съмнение неговата обективност, обясняват още от КЗП. От там са категорични, че самата фирма, която издава удостоверенията работи непрофесионално и некомпетентно, а в същото време оценява коректността на други фирми. Това, според Комисията за защита на потребителите е нелоялна търговска практика. Санкцията за подобно нарушение е 30 хил. лева.