Подборът на правилна екипировка е от ключово значение за постигане на добри резултати във всеки спорт и активна дейност. Ловните обувки не правят изключение. Често се използват за труднодостъпни природни терени, както и при неблагоприятни условия. Закупуването на подходящ чифт ще ви осигури максимално удобство и безопасност по време на лов.

Кои са видовете ловни обувки?

За да избере най-добрата ловна екипировка за вас, специалисти от онлайн магазин Zarimex съветват първо да се запознаете с видовете и по какво се различават съответните модели.

Ловните обувки се делят на три основни типа:

  • технически ловни обувки (боти) – характерно за тях, е че са много са леки и подвижни, но все пак осигуряват нужната опора на глезена. Нагледно доказват развитието на технологията в това отношение. Доста често са предпочитана опция, защото се приспособяват добре към различните терени и са подходящи за лов при всякакви атмосферни условия. Те няма да ви забавят и затруднят, което е важен фактор в процеса по преследване на вашия таргет. Осигуряват свободно движение и носят удобство на ползвателя. Те са водоустойчиви и топлоизолиращи, което поддържа нормалната и здравословна температура на краката. Използват се еднакво добре и в зимните, и в пролетно-есенните периоди, когато не знаете как времето може да ви изненада;
  • ултра леки ловни модели – ловните обувки за безшумно приближаване са специално проектирани, за да позволяват ловците да се движат тихо и незабелязано в гората или други природни среди. Те обикновено са леки и гъвкави, за да предоставят свобода на движение и комфорт по време на дълги преходи. Текстилните материали, използвани за направата им, често са дишащи и бързосъхнещи. Това е важно, когато се излагат на висока температура или при силно потене. Предлагат добра вентилация, като позволяват на краката да дишат;
  • туристически спортни обувки за лов – привлекателни са за хората, които прекарват значително време по планинските терени. Доста по леки са от повечето боти и ботуши, а това, от своя страна, намалява умората и осигурява добра стабилност на земята. Могат да бъдат използвани и за преходи. Прието е да бъдат използвани за леки терени.

Разгледайте различните варианти и изберете кой подхожда най-добре на вашите навици по време на лов и критериите ви.

Как да изберете правилните обувки за вас?

Взимайки предвид фактори, като терен, метеорологични условия, сцепление и натоварване, трябва да прецените кой от гореизброените модели е правилният за вас. Основните условия, които трябва да вземете предвид, са няколко:

  1. Първо, бъдете наясно, че всеки модел е различен и има своите плюсове и минуси. Не всеки чифт може да не пасне добре на всеки.
  2. Не се водете само по наложената мода. Всеки опитен ловец е преминал през всевъзможни пушки, костюми и обувки, докато създаде своя идеален екип, в който се чувства най-комфортно.
  3. Второто най-важно условие е да съобразите сезона. Природата, освен красива, може да бъде и много опасна. Вземете предвид дали е влажно, студено, дали ще се изкачвате и спускате, или теренът е равнист или планински. Осносновото, което трябва да търсите, е удобство, топлоизолация, вентилация, непромокаемост и здравина.
  4. Винаги взимайте предвид размера. Доста често по-опитни специалисти ще ви посъветват да вземете с един номер по-големи обувки, който ви дава свобода на движение и възможност да сложите по-дебели чорапи.
  5. Следете за фабрични дефекти при закупуване, като разшити конци, нарушаване на външния облик или други нередности.

Интернет пространството обособява множество онлайн магазини, които ще ви насочват към различни модели. Предлагането е достатъчно голямо. Запознайте се със съответните модели и съобразете материалите за изработка и в какви условия се препоръчва употребата им. Винаги взимайте предвид фактора, че в природата всичко може да се промени за секунди. Не подлагайте здравето си на риск, като купувате продукт, който не е притежава необходимото качество и не отговаря на условията на дейността. Ловът е екстремен спорт, който налага изключително внимание към детайла и набавяне на подходяща ловна екипировка.