В грипна ваканция са учениците в София, учебните занятия ще бъдат подновени на 6-и  февруари. Грипна епидемия е обявена в областите Хасково и Кърджали, както и в община Луковит.

В област Бургас и общините Севлиево, Трявна и Дряново децата също не са на училище. Главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев съветва:

“Навременното включване на антивирусно лечение е ключово и ако се приеме в първите 24 часа или най-късно до 48-ия, ефектът е много добър“. Учениците от Ямболска област излизат във ваканция до 5 февруари, включително.

Само за два дни броят на заболелите от остри респираторни заболявания е скочил драстично, уточни д-р Лиляна Генчева от Регионалната здравна инспекция в Ямбол.

Детските градини и яслите ще продължат да работят, въпреки че отсъстващите в някои от групите надхвърлят 80% и се сформират сборни групи.

В областта все още не е обявена грипна епидемия, тъй като броят на заболелите трябва да надвиши 338 заболели на 10 хил. души.

В грипна ваканция излизат от утре и учениците от Пловдив. През последните дни броят на болните с остри респираторни заболявания е стигнал епидемични стойности, посочват от РЗИ. Както и в София пловдивските ученици ще се върнат в клас на 6-и февруари.

Регионалната здравна инспекция в Пловдив нареди още една грипна ваканция - за Асеновград.

Фалшива новина е обявената в Плевен грипна ваканция. От Регионалната здравна инспекция уточниха, че следят ситуацията, но засега не се налага учениците да спрат занятие.

Директорът на инспекцията д-р Атанас Гарев поясни:

“В момента няма такива стойности да бъде обявена грипна епидемия. Трябва да наближим 270 на 10 хил., за да се обяви. Освен това трендът трябва да е стремителен нагоре и тогава можем да говорил за епидемична ситуация“.

В цялата Благоевградска област е обявена грипна епидемия, съобщиха от Районната здравна инспекция. Учениците излизат във ваканция до 5 февруари, включително и в петте общини, за които миналата седмица беше обявено, че учебните занимания се  спират до 31 януари, уточни д-р Веселка Мончева от здравната инспекция.

Варна е в предепидемична обстановка. Регионалната здравна инспекция свиква заседание на Комисията за борба с острите респираторни заболявания.

Очаква се да бъде решено дали да бъде обявена грипна ваканция от утре.

И в Перник училищата затварят врати заради грипа. Официално епидемията ще бъде обявена от утре, 28 януари, съобщи директорът на местната здравна инспекция д-р Юри Торнев. На началника на РУО на МОН е връчено предписание за прекратяване на учебните занятия от утре и обявяване на дните до 5 февруари включително за неучебни на територията на област Перник.

През последните няколко дни заболеваемостта в региона е достигнала епидемични стойности, като най-уязвими са възрастовите групи от 0 до 4 и от 5 до 14 година. По време на грипната епидемия няма да се разрешават детски и женски консултации, планирани операции и свиждания в болниците.

 Източник: БНР