Вземем ли шофьорската книжка в ръцете си, започват и многобройните отговорности, които предстои да имаме като водачи на МПС. Поддръжката на автомобила е всеобхватна и отговорна задача, която включва много неща, в т.ч. и смяна на летни със зимни гуми, когато настъпи моментът за това. По закон трябва да се заемем с това начинание преди 15 ноември, за да се чувстваме сигурни по пътищата, а и за да не бъдем санкционирани. 

Какви са разликите между зимните и летните гуми

Свикнали сме просто да сменяме автогумите, без да изпадаме в подробности какви са разликите между отделните видове. Истината е, че те са съществени и се състоят в три основни неща – шарка, каучукова смес и структурни особености:

Гумите за зимата са много по-гъвкави, за да могат да издържат на ниските температури. Сцеплението зависи пряко от мекотата на материала, като те не се втвърдяват дори в много студено време;

Летните автогуми са по-твърди и е хубаво да се използват само при топло време. Притежават по-малък брой ламели от моделите за зима, осигуряват отлично сцепление на мокро и не са подходящи за температура под 7 градуса;

Връщаме се обратно към задължителните зимни гуми, които имат дълбока протекторна шарка, което ги прави годни за употреба в сняг и дъжд. Създадени са, за да предотвратят така наречения “аквапланинг”, който създава предпоставки за ПТП.

Производители на зимни автогуми като Michelin, Goodyear, Pirelli и Continental са много добър избор, когато се търси баланс между качество и цена. Нокиан е също предпочитан бранд сред потребителите, които споделят добри отзиви и за руските гуми. 

В кой месец се слагат зимните

Както казахме по-рано, задължителната смяна на летните със зимни автогуми се извършва не по-късно от петнадесети (15) ноември и когато температурите паднат под 7 градуса. Тъй като свойствата на каучука се променят, е дори и опасно да продължим да използваме през студените месеци автоколелата, предназначени за топлите дни от годината – те не могат да осигурят добро сцепление, както и стабилност по време на път. 

Колко милиметра (мм) трябва да е протекторът

Изискването е той да бъде с дебелина не по-малка или равна на 4 мм. Тази условност е много важна и е добре да я вземем под внимание, за да имаме отговорно поведение на пътя, за да сме в безопасност и да отговаряме на изискванията, установени със закон. Правилото важи за всички леки коли и за джипове, за да имат те правото да се движат по пътищата. Можем да купим нови или употребявани автомобилни гуми, като единственото важно нещо в случая е те да бъдат качествени и надеждни. 

Снимка: Fakti.bg