Парното и топлинната енергия ще поевтинеят средно с 14% за новия есенно-зимен сезон. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, предаде БГНЕС.

В София, Пловдив и Плевен цената ще падне с около 15%. Във Враца и Велико Търново намалението ще е с 13%, а във Варна, Бургас и Разград – с под 10%.

„Не вярвайте на всичко, което се пише. Хората трябва да бъдат спокойни. Единствената цел е да се предизвика паника", заяви Иван Иванов, коментирайки прогнозите за поскъпване на топлото.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов поиска рокада в КЕВР именно заради прогнозите за по-скъпо парно и топла вода. „Ще обсъдя с колегите смяна на КЕВР и без това им е изтекъл мандатът”, каза Борисов в Габрово.

„Ние сме с изтекъл мандат още от 2 април. Според закона до избора до нов председател и съвет, ние продължаваме да изпълняваме функциите си. Народното събрание е органът, който трябва да проведе избор на нов състав на КЕВР," заяви Иван Иванов. Той бе категоричен, че във всичките си решение регулаторът е спазвал закона и са били решения в обществен интерес.

Източник: Нова телевизия

Снимка: /Thinkstock/Getty Images