Изображение на излизащо от утробата на майка бебе е поместено в детска енциклопедия, която е предназначена за 4-годишни. Родители, случайно попаднали на откровените картинки, писаха в редакцията ни. Според тях съдържанието не е подходящо за толкова малки деца. Анкета на Грамофона нюз показа, че родителите нямат единно мнение по въпроса. За едни съдържанието е подходящо, а за други в никакъв случай не е предназначено за 4- годишни.

Затова и потърсихме мненията на различни специалисти. Светослава Калдерон, която от години работи с деца, коментира, че тази тема не трябва да бъде табу, но има време и начин как да бъде поднесена на детето.

„Представеното на тази тема в енциклопедията е направено по добър начин, но не и за толкова ранна възраст! Аз съм против на 4-годишни деца да се представят тези неща така нагледно“, коментира Калдерон и допълва:

Просто децата на тези години не са узрели за така поднесена информация. Иначе съм ЗА откровени разговори, но по правилния начин. Аз, на моето 4-годишно дете, не бих купила такава книга, но препоръчвам, за който се интересува, Франсоаз Долто. Тя засяга трудните въпроси и как те да бъдат поднесени на децата. Нейният подход ми допада повече.“

Потърсихме мнение на издателството публикувало енциклопедията. Искахме да узнаем на какви източници са се позовали при поместването на картинките.

Изпратиха ни експертното становище на Яна Алексиева – детски психолог и изпълнителен директор на асоциация „Родители”. „Кога идва въпросът за бебетата? Децата живеят в свой социален кръг и в един момент забелязват, че около тях има някоя бъдеща майка. Тогава със сигурност се поражда въпросът “От къде идват бебета?”, “Как съм се появил аз?”. За този въпрос няма точна възраст.“

А според издателството, картинката на раждащата жена е част от цялостна концепция за здравословния начин на живот. „Темата за бебето в корема на мама и за раждането му се въвежда още около 2-годишна възраст, разбира се, по начин, съобразен с възрастовите особености на децата. Заедно с това представянето на процеса на раждане не е самоцелно, а е част от една цялостна концепция, която разказва за човешкото тяло и здравословния начин на живот“. Процесът е представен най-общо, без излишни подробности и детайли, които биха останали неразбираеми за децата. Не са засегнати въпросите за пола и сексуалността, тъй като те все още не са напълно актуални за децата в тази възрастова група.“

Има и единодушно мнение, че всеки родител сам преценява дали да покаже на невръстното си дете, илюстрации на раждаща жена и как да обясни от къде излизат бебетата.