Специализирана полицейска операция се провежда на всички ГКПП-та в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Действията се осъществяват от служители от ГДГП, ГДБОП, Агенция „Митници” и Националната агенция за приходите. Извършва се контрол по създадената организация на работа за нормален пропускателен режим - чрез разчет на силите и средствата; провеждане на ротация на служителите, работещи в рискови за корупция зони или изпълняващи рискови за корупция дейности.

Задачата е недопускане на преминаване на недекларирани стоки без да бъдат платени дължимите митнически такси и данъци.

Смесените екипи контролират и реда за проверките на преминаващите през гранични пунктове хора и превозни средства. В рамките на превенцията на корупционни практики и злоупотреба със служебно положение проверяващите провеждат вторични беседи с преминалите през митническа и гранична проверка пътници за установяване на евентуални проблеми и инциденти, възникнали при преминаването им през страната.

От пресцентъра на министерството уточняват, че операцията се провежда по разпореждане на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и е съгласувана с Министерството на финансите. Заложената цел е засилено противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница.