В различни ситуации (зимен туризъм, спортове на сняг, преодоляване на заснежени участъци, катерене и т.н.) е необходимо преминаването през дълбоки снегове, където проходимостта с различна техника е невъзможна. Това са местата в планините и равнините, както и там, където зимата е сурова и вали много сняг. За подобни екстремни условия, отлично средство за придвижване се оказват снегоходките. Какво представляват, кога се използват, какви да изберете и предлаганите различни видове? Споделят от Sell Zone.

Какво представляват снегоходките и защо са ви необходими?

Появяват се през 20 век и веднага придобиват голяма популярност сред любителите на зимния туризъм и дейностите на открито. Приличат на ски, но са значително по-къси и много по-широки. Голямата им площ позволява равномерното разпределение на теглото на човека върху снега, така че да не потъва в меката снежна повърхност. Същевременно, за разлика от ските, със снегоходките не се пързаляте, а ходите. Имат специални крепежни елементи, позволяващи здравото им фиксиране за обувките, така че да се чувствате уверени при своя поход.

Конструкцията на съвременните снегоходки е различна, но в основата на повечето стои рамка, изработена от дърво, алуминий или пластмаса, с решетъчен или мрежест материал, за да се създаде съответната платформа за крака. Съвременните модели често имат котки или други остри шипове за подобряване на сцеплението и осигуряване на допълнителна възможност за придвижване върху ледове или стръмен терен.

Според Sellzone.bg, снегоходките са полезни за различни дейности, включително туризъм, лов, зимни приключения, катерене, преодоляване на различни височини и изследване на заснежени терени. Позволяват на хората по-лесно да се движат през дълбок сняг, без да потъват и да засядат. Като цяло, това е практичен инструмент за всеки, който трябва да се движи по заснежен терен, така че да направи дейностите на открито по-приятни и достъпни през зимните месеци.

От какво са съставени?

В основата стои здрава рамка, осигуряваща надеждността на конструкцията. В нея има платформа, върху която стъпвате. Предвиден е закрепващ механизъм за здравото прикрепване на снегоходките към обувките на краката. Съществува ремъчна фиксация, която е и най-разпространената. Осигурява висока надеждност и безопасност. Фастекс фиксацията е друг механизъм за удобство при поставяне и сваляне. Механизмът с тресчотка е популярен тип закопчалка, позволяваща лесното фиксиране на обувките към снегоходките. Техен недостатък е втвърдяването им при по-ниски температури.

Съвременните решения са подходящи за всякакви туристически, трекинг, планински и сноуборд обувки, както и за обикновени зимни модели. Добър вариант е да закупите предназначени за това обувки, което ще направи безпроблемна почивката ви, ще предостави повишен комфорт, топлина и много приятни мигове.

При избора има ли значение за какво се използват?

Когато се прави избор на снегоходки, голямо значение има видът на употребата, тъй като има различия помежду им. Това е и първата стъпка, преди да направите поръчка от онлайн магазина:

  • за разходки – имат най-проста конструкция и позволяват ходенето на лов, риболов, разходки в гората и т.н. Отличават се с широката си рамка и ограничител на петата, което ги прави подходящи за различните видове обувки. Леки са и в повечето случаи имат механизъм за сгъване, което ги прави по-удобни за носене, когато не са нужни;
  • за планинарство и туристически условия на високопланински местности – имат по-масивна и твърда здрава рамка с ъгловата форма, което осигурява по-добра проходимост и опора в дълбокия сняг. Системата им за закрепване е по-здрава, надеждна и осигурява повишена безопасност. Тя е регулируема и е съставена от различни ремъци и заключващ механизъм. Отличават се с повишена издръжливост и са като допълнителни тежести;
  • за беккънтри – използват се за туризъм и терени със снежни насипи и блатисти участъци от маршрута. Идентични са на моделите за планинарство, но са с по-ниска степен на натоварване. Това означава, че не бива да носите беккънтри снегоходки с много тежки раници или масивна екипировка. Оборудвани са с по-агресивни котки или други механизми за сцепление в долната им част, за осигуряване на по-надеждна проходимост през стръмните и заледени терени;
  • за бягане – отличават се с ниското си тегло и висока степен на маневреност. Платформата им е изработена от пластмаса, а котките са със средно ниво на агресивност. Подобна конструкция не разчита на случайности при попадане в снежна преспа или друго препятствие, тъй като такива мероприятия обичайно се провеждат на предварително подготвени терени;
  • за лов и риболов – използват се от любителите на зимния отдих в гората или езерата. Отличават се с голямата си площ, отлична товароносимост и здравина. Характеризират се с повишено удобство и прикрепващи механизми за бързото им поставяне и сваляне, когато не са необходими.

Как да направим своя правилен избор?

Когато се прави избор, на първо място стои целта на покупката. Важно е да определите за какво ще ги използвате. Това лесно ще го постигнете, като вземете под внимание по-горе описаните особености на отделните видове снегоходки. На следващо място, трябва да определите дали се нуждаете от мъжки, женски или детски модели. Тези устройства не са универсални. Дамските се отличават по формата на платформата и размера на крепежните елементи. Той е по-малък за стандарта на крака на една дама. Женските модели са с по-малка товароносимост (до около 80 кг) и са по-къси. 

Видовете за мъже са по-широки и по-дълги, което позволява и по-голяма поносимост на натоварване. Съответно, те са с повишена товароносимост – до 140 кг. В този диапазон влиза не само собственото човешко тегло, но и раницата и екипировката.

На следващо място при избора на снегоходки, е важно да се обърне внимание на типа на системата за закрепване. Свалянето и поставянето на устройствата трябва да е бързо и удобно, дори и с ръкавици. Същевременно, да осигурява подходящата надеждност при фиксирането и да не се разхлабват сами. Не бива да чувствате притискане, а комфорт и топлина при носенето им.