Подходящо осветление за модерната баня

Когато избирате осветителни тела за интериора на банята, следва да се обърне внимание на някои важни детайли. Например, типът на осветителното тяло. Съществуват няколко типа и сега ще се запознаем с по-популярните от тях.

LED осветителни тела в банята

Те са сравнително нова технология, която вече доби огромна популярност поради високата си ефективност и икономичност. Състоят се от полупроводников кристал и пластмасова леща, пространството между които е запълнено със силикон. Опасността от прегряване е избегната чрез медна или алуминиева основа. Отлично съвременно решение за всяка баня.

Халогенни осветителни тела в банята

Основната разлика между тях и стандартните лампи е буферният газ, който удължава живота на лампата. Също е практичен избор.

Луминесцентно осветление в банята

В изработката на тези лампи са включени фосфори, с помощта на които бялата светлина се разделя на нюанси.

И накрая лампи, използващи стандартни крушки с нажежаеми жички. Познати са на всеки – светят с жълтеникава силна светлина.

Всеки един тип осветление си има своите предимства и недостатъци:

Предимствата на лампите с LED крушки са ниската консумация на енергия при ниско напрежение с висока светлинна ефективност. Освен това те не прегряват. Основният им недостатък е, че цената им е доста висока.

От своя страна, халогенните лампи светят много силно, но не в никакъв случай не могат да се нарекат икономични. 

Флуоресцентните осветителни тела консумират с 60-70% по-малко енергия,в сравнение с обикновените крушки с нажежаема жичка, а продължителността на живота им е по-дълга.

Но въпреки това не могат да се мерят по ниска консумация на енергия с LED осветителните тела. И друг техен недостатък е високата им чувствителност към промените в напрежението.

Друг тип осветителни тела, които са много подходящи за банята са водоустойчивите лампи, оборудвани с гумени уплътнения и непроницаеми щепсели. Това ги прави безопасни и много надеждни, въпреки, че цената им е по-висока.

Можете също така да заложите на лампи за баня с датчик за движение. Те са много удобни, особено, когато не се налага да търсите ключа за осветлението в тъмното. С тях ще избегнете и излишната консумация на енергия, когато някой просто забрави да изключи осветлението.

Източник: KERAMO