В айтоското СОУ „Хр. Ботев“ часовете по география вече няма да са същите. Учебното заведение е единственото в България и едно от малкото в Европа, което разполага със своя виртуална пясъчна кутия. С нея учениците от 5 до 7 клас ще имат възможност сами да правят релефни карти, да създават вулкани, реки и океани.

Зад Sand Reality Box стоят желанието на директора Пенка Кирязова и учителите от СОУ „Хр. Ботев“ техните деца да учат в модерна и интерактивна среда. Проектът е разработен от бургаския екип на Планикс. Прототипът на виртуалната пясъчна кутия е създаден в Калифорнийския университет в Дейвис.

„Беше ни ясно, че няма как да стигнем до Америка, за това се обърнахме към Планикс. Те пък се съгласиха да разработят идеята за нас“, обясни Кирязова. Всъщност от американския университет изпратили кратко видео на бургазлии, обяснили им, че могат да го разработят, но трябва сами да се справят с разгадаването на проекта.

Това отнело на Ай Ти специалистите три месеца. Програмата била разработена на операционната система Linux, но трябвало да се адаптира за Windows. Начинанието не е евтино, защото само кинетичният пясък струва около 1000 лева.

„Пясъкът обаче е със всички необходими сертификати, че с него могат да работят деца. Няма силиций и е хипоалергенен. Това е най-скъпата инвестиция, но пък със здравето на децата не може да се прави компромис“, обясни управителят на Планикс Росица Цонева.

Голяма част от средствата за реализирането на проекта са събрани от традиционния Коледен базар на училището. За сега виртуалната пясъчна кутия ще се използва в часовете по география. Идеята обаче е програмата да се адаптира така, че с нея да може да се работи и в часовете по физика, химия и биология.

Представянето на проекта предизвика огромен интерес сред учителите, които дойдоха в Айтос, за да го видят. Кметът Васил Едръв пък не скри задоволството си, че айтоско училище е успяло да изпревари учебните заведения в България и да интегрира напълно нова система за обучение.

Какво точно представлява виртуалната пясъчна кутия, можете да видите ТУК