"Не е необходимо да се подписва информирано съгласие за ваксиниране против COVID-19". Това каза на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след среща с директора на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон.

"Нейното становище също беше такова. Днес подписах заповед, с която отменям правилото за такова информирано съгласие преди ваксиниране, както не се изисква и за други ваксини", заяви той.

"Във връзка с интереса към това, че вече има много хора, които повторно боледуват от COVID-19, от днес системата позволява издаване на сертификат за повторно преболедуване на коронавирус. Потвърдена е дефиницията, че 90 дни след първоначалната регистрация на инфекцията, ако има повторна инфекция, това се счита за реинфекция", коментира Кацаров.

По думите му от вторник ще бъде пусната открита телефонна линия за всички граждани по въпроси, свързани с медицинския аспект на ваксинацията - показания, противопоказания и др. Здравният министър уточни, че на тази телефонна линия ще отговарят лекари и специалисти от Медицинския университет. 

Той коментира и президентския дебат, като посочи, че е останал огорчен от изказването на проф. Анастас Герджиков, че лекарите в лечебните заведения не си получават парите.

"Това не е вярно. До стотинка са изплатени всички средства на лечебните заведения, които се увеличиха за медиците на първа линия от 1000 на 1200 лв. Не отговаря на истината и разпространената от него информация, че лечебните заведения нямат лекарства. Аз издадох заповед още на 1 септември за забрана за износ на лекарства, които се използват за лечение на COVID-19", допълни Кацаров.

Относно тестовете за учениците той заяви, че са предоставили на МОН 900 000 щадящи теста. 

"В момента тече процедура за обществена поръчка, която да осигури още 1 млн. теста в рамките на следващата седмица", обясни Кацаров. 

 

Източник: DarikNews