Хаос в делата за нощен труд в МВР. В цялата страна полицаи, пожарникари и граничари съдят министерството заради полагания от тях нощен труд, който обаче не е компенсиран. До момента няма еднаква съдебна практика и при идентични казуси магистратите се произнасят различно.

Дори и в Бургас съдът излиза с противоположни решения, показа проверка на Gramofona.com. Във връзка с ескалиращото напрежение от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) излязоха с декларация, в която отчитат с тревога разнопосочните практики на българските съдилища.

„Различните съдебни състави излизат с противоречиви решения, с което се създава напрежение и неяснота относно това право“, отчитат от Синдикалната федерация.    

От там уточняват, че СФСМВР приема и спазва върховенството на закона, като не се противопоставя на решения на българския съд, които не са в полза на нейните членове. Това, което остава неясно, и изисква обяснение и тълкуване, е как при един и същ предмет на спора и няколко стотин окончателни съдебни решения потвърждаващи това право, се получават и такива с диаметрално противоположни отсъждания и тълкувания в съседни районни съдилища или между две инстанции.         

„Установяването на истината за фактите следва да става единствено на основата на обективен анализ на доказателствата по делото, при условия за равнопоставеност между страните и техните процесуални представители и като се избягва поведение, което може да се възприеме като привилегироване, предразположеност, предубеденост или предразсъдък, основан на служебно положение“, отчитат от Синдикалната федерация и настояват за спазване на основните критерии на правото.