Не е коректно всички доброволци, които обикалят около границата  да се слагат под общ знаменател. Това коментира  Главният секретар на МВР Георги Костов. Според него всяка група има различна мотивация.

 „Определено между тях има и хора, които извършват престъпления, но не всички младежи, които се разхождат в гората, трябва да се определят като престъпници”, уточни Главният секретар.  Той е на мнение, че колкото повече добронамерени хора има,  толкова по-добра ще е охраната.

Костов разясни, че необучените хора са заплаха не само за незаконно проникналите, а и за самите себе си. Случвало се е гранични полицаи да задържат въоръжени каналджии.

Главсекът на МВР допълни, че каналджиите могат да експлоатират идеята, ако се допусне безконтролното присъствие на необозначили се предварително групи.

Шефът на Граничната полиция в Елхово Радослав Сотиров обясни, че не могат да ограничат движението на доброволческите отряди в 30 км. зона.

 „Всеки има право да се разхожда в тази зона, но никои гражданин няма правомощия по отношение на задържането на нелегално преминали българската границата”, поясни Сотиров.

Той допълни, че в пограничните населени места са разлепени брошури с инструкции как да реагират хората, ако се натъкнат на нелегални мигранти. На брошурата са посочени телефоните за връзка със съответното гранично полицейско управление.