Руският гигант "Газпром" няма да има  представители на конференцията за газовия хъб "Балкан", която ще се проведе на днес и утре във Варна. "Не се планира участие на делегация на "Газпром" във Варна", написаха вчера от компанията в отговор на ДУМА. В края на август бе огласено, че "Газпром" ще участва във форума. Най-вероятно руският гигант е бил поканен, но е отказал, за това обаче управляващите досега мълчат.

На форума трябва да бъдат представени бизнес модели за изграждане на хъба "Балкан". Липсата на представители на "Газпром" поставя реализирането на една от любимите на Борисов идеи под голямо съмнение, защото не е ясно откъде т. нар. хъбче ще се снабдява с газ.

В края на миналия месец пък “24 часа” публикува информация, в която се твърди, че в газовата среща ще вземат участие 16 газови и петролни гиганта. Според вестника към 22 август 2016 г. присъствието си са потвърдили “Бритиш Петролиум”, “ОМВ Газ енд Пауър”, германският консорциум РВЕ, “Алианц кепитъл партнърс”, както и базираната в Хюстън “Тексас чейнере енерджи”, един от най-големите производители на втечнен природен газ, азербайджанската петролна компания СОКАР, която дори има интерес да инвестира в изграждането на българската газова мрежа и да участва на

пазара у нас.

Италия пък праща компанията СНАМ, създадена като поделение на гиганта “Ени”, но впоследствие самостоятелен играч на газовия пазар. От гръцка страна като потенциален доставчик на суровина за газовия хъб ще присъстват компаниите ДЕПА и ДЕСФА.

Според “24 часа” България възнамерява да инвестира в изграждането на терминал за втечнен газ в гръцкото пристанище Александруполис, откъдето през гръцката мрежа и връзката между двете страни горивото да стига до хъб “Балкан”.

“Еустрийм” от Словакия, друг от потенциалните доставчици на природен газ за хъба, също е потвърдил участие на конференцията във Варна. Ще участва и компанията Ай Джи Би Пайплайн”, която изгражда газопровода ТАП през Турция и Гърция. Тя също е сред потенциалните доставчици на суровина за хъба.

Сред възможните инвеститори, които ще дойдат на организираната от българското правителство и ЕК среща, е банката “Ротшилд”, която приоритетно финансира енергийни проекти. Германската “Манголд кънсълтинг” също е проявила интерес да участва в газовия хъб.

Сред потенциалните клиенти на “Балкан”, които ще присъстват във Варна, пък са “Сърбиягаз” и румънската “Трансгаз”.

Източници: duma.bg, 24chasa.bg

Снимка: chernomore.bg