Една история за Несебър, която се разказва като виц, но си е самата истина! Редакцията на Gramofona.com я научи от художника-иконописец Митко Иванов, който пък е чувал за нея от старите несебърлии.

 

Несебър се побратимява с жителите на Неа Месемврия в Гърция. Самата Неа Месемврия е създадена от жителите на старата Месемврия. Това става след 1925 г., когато доста фамилии, които са се смятали за гърци, се местят и са се заселили се край Солун и основали ново селище, което нарекли Неа Месемврия. До падането на комунистическия строй у нас (1989 г.) връзката между хората в двата града е била силно ограничена, но с идването на демокрацията роднините се откриват и кметовете побратимяват градовете.

Но идва „Виденовата зима“ (1997 г), хиперинфлацията и масовите протести довели до отразяване във всички световни медии – глад, купонна система... Тогава гърците казали: „Трябва да помогнем на нашите братя в България, те бедстват“. Веднага събират помощи, един огромен ТИР е натоварен с леща, боб, брашно и консерви. Хуманитарният жест е тържествено приветстван от несебърлии, които чакат с хляб и сол, момичета в народни носии и музиканти пристигането на помощта.

 

Грамадният ТИР едва минава провлака в Несебър и трудно успяват да го паркират на обръщалото на автобусите пред портите на крепостните стени на Стария град. След тържествената част по посрещането, тогавашните големци на Несебър водят гостите от Неа Месемврия в един от целогодишно работещите ресторанти до пристанището. А там ги чака огромна по размери маса, отрупана от гостоприемните домакини с най-изискани блюда и риби, а напитките, ах… На масата се мъдрели все отлежали уискита, които и до ден днешен трудно могат да бъдат намерени, а цената им е само за отбрани ценители със сериозни възможности.

 

Гърците се почувствали леко неудобно с ТИР-а с лещата. „Но какво е това?! Отговорът бил: „Аа, нищо работа, да се почерпим малко!“.

Не след дълго конфузът бил забравен и купонът се развихрил с пълна сила.  Но неудобството било по-голямо сутринта за домакините. След оправянето от махмурлука , гостите намерили ТИР-а на трупчета. Докато течало тържеството с почерпката и благодарностите за великолепния жест, местните апаши свалили гумите на камиона.

 

Градът с хилядолетна история има безброй поводи за гордост, но тук има причина да се срамува и затова така леко се премълчава за тази близко-родствена помощ. Затова пък Несебър подари икона на Черната Света Богородица на своите събратя от Неа Месемврия.

 

На снимката е художникът Митко Иванов, фотосът е от социалната мрежа